Turpaddla med surfski

På tur med Epic V7

Sommarvädret i Sverige hade varit kallt och regnigt med tidningsrubriker som “Kallaste sommaren på 100 år”, men i slutet på augsuti kom värmen och det vackra vädret som på beställning till vår planerade skärgårdstur. Vi - ja det är jag Erik Wallgren som driver nomado och Boyan Zlatarev som är ansvarig för Epic kayaks i Europa.

Jag ville prova hur det fungerar att göra en flerdagarstur tälttur med Epic V7, en surfski med packutrymme. Jag har paddlat V7:an en hel del sedan den kom och visste att det är en mycket kompetent surfski, inte minst i snabba downwind-paddlingar bland stora vågor nere i Tarifa.

Det här var också ett utmärkt tillfälle att visa Boyan vad turpaddling är och samtidigt visa våra vackraste skärgårdar - S:t Anna och Gryt.

Fyrudden, Gryt - urlastning.

Tält, liggunderlag, sovsäck, kläder, kameror, kök, bränsle, 10 liter vatten och mat för tre dagar. Skulle allt få plats? Det visade sig att det gick utan problem. Vattensäcken placerade jag framför fotpedalerna för att få fram lite av tyngden eftersom Epic V7 inte har packutrymme i fören.

Boyan ser något spännande i strandkanten - en bäver?

Nja, en mink var det.

Frihetskänslan att turpaddla med surfski är fantastisk! Epic V7 är stabil så att du kan fotografera, dricka eller äta godis.

Lunchstopp i Harstena. Ett obligatoriskt ställe att visa när man har utlandsbesök. Ett gäng Engelsmän med överlastade havskajaker blev mycket intresserade av våra smäckra öppna farkoster och vi sålde såklart in konceptet och visade vår packning.

Harstena är känt för säljakt där man helt enkelt slog ihjäl dem med träklubbor. I slutet på 1920-talet räknades som mest upp till fyrtiotusen sälar på sälbådarna utanför Harstena. Sälfångsten var en viktig inkomstkälla ända till början av 1940-talet, då den upphörde på grund av dåliga priser på tran och hudar. 

Så här "off season" är allt stängt på Harstena men vi lyckades köpa lite rökt fisk som blev vår lunch.

Boyan fascineras av båthusen.

På väg igen!

Nästa stopp Gubbö kupa med vidunderlig utsikt överytterskärgården.

Vilken paddelglädje att tura med surfski! Släproder gör att grund passeras utan rädsla och det gör också landstigning enkelt. Blir man för varm är det också bara att hoppa i - för det är ju enkelt att ta sig upp igen!

Det här är min hemliga plats och få platser slår det som nattläger. Fri horisont och jag har aldrig sett någon annan här!

God morgon! Lyxig utsikt från tältet. En tidig kopp kaffe blir det nog.

En del sover länge och skönt.

Sista dagen besöker vi Häradskär. Den 29 meter höga fyren är från 1863 och ritad av Gustaf von Heidenstam, dåtidens störste fyringenjör.

Sensommar i skärgården - vackert och tomt på folk.

Sista sjömilen surfar man gärna efter lämplig båt när havet ligger blankt.

Lindö småbåtshamn, Norrköping

+46 70 378 95 95